A Bethesda Gyermekkórházban található az országos gyermekégés központ. Megesik, hogy az ország legtávolibb részéből érkeznek azok a picik és gyerekek, akik gyógyítása hetekig, vagy akár hónapokig is eltarthat.  A súlyos sérült gyermekek gyógyuláshoz szükséges lelki állapota szülői jelenlét nélkül egyszerűen nem stabilizálható. Éppen ezek az anyukák azok, akik sokszor csak a folyosókon, gyermekágyak alatt tudnak pihenni, ami végtelenül kimeríti őket. Így éppen a legsúlyosabban rászoruló gyermekek nem tudják megkapni azt az anyai derűt, bátorítást, ami számukra akár magának az életben maradásnak a feltétele. A kórház ezért nőnap alkalmából bejelentette, hogy az égési központ anyaotthonának építésére fogja fókuszálni adományi, adó 1% és más karitatív forrásait is.

Épp 100 éve tartották Magyarországonaz első Nemzetközi nőnapot. Azóta sok minden változott, de a nők – munkában és a családban, vagy, ahogy láttuk a gyermekek gyógyításában és ápolásában  – betöltött szerepe nem lett se egyszerűbb, se kevesebb.

Tiszteletet és megbecsülést érdemel ma is, és 100 évvel ezelőtt se volt ez másképp. Két emberöltő sok mindenre elég. A színház közkultúrába kerülésétől a rendszerváltásig. A nők lehetőségei és ezzel felelősségük is ugyanekkora mérvű átalakuláson ment keresztül. Emancipáltabb, de bonyolultabb is lett az élet. Ma már nem várható minden házon kívüli dolog úgy el a férfiaktól, mint rég, de cserébe a nők a maguk stílusában próbálhatják ki magukat, tehetnek saját magunkért és a gyerekeikért. Egy gyerekkórház ideális környezet ehhez, hiszen mind a betegekkel érkező szülők, mind a gyógyítási munkát végzők többsége nő, fiatalasszony, hölgy.

 Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórház különleges hely, amit talán maga az intézmény „Jutalmunk, hogy tehetjük” mottója fejez ki a legszebben. Ebben benne van, hogy a beteg gyermek ellátása sosem pusztán orvosi kérdés.

 A gyermekek gyógyulásához nemcsak gyógyító munka, de lelki támogatás is szükséges, az hogy a szülei mellette lehessenek, és biztosítsák azt a melegséget és szeretetet, amit még a legjobb orvosnő sem, csakis az anyuka tud megadni. Ehhez sokszor elég egy apró csendes zug, ahol az anyuka félrehúzódhat kicsit gyerekével, vagy egyszerűen csak álomra hajtja a fejét, amíg az orvosok, nővérek munkáját segíti a gyermeke gyógyításában.

 A Bethesda azért is különleges, mivel itt van az ország egyetlen gyermekégés központja. Ez bizony azt is jelenti, hogy súlyos égési sérülésnél heteket, akár hónapokat is eltöltenek itt a gyerekek. Ezért fontos, hogy az anyukaszálló rendelkezésre álljon és köszönet jár minden támogatónak, minden segítőnek, akikkel együtt tehetett az egész Kórház összes dolgozója, munkatársnője ebben, mert valóban úgy érezzük, hogy mindannyiunk közös jutalma, amit másokért, egyémásért tehetünk és tehettünk.

A Bethesda Gyermekkórház közössége nem pusztán vágyakozik az anyaotthon létrehozására, de számos konkrét lépést is megtett már a megvalósulás érdekében. Egy ilyen komoly fejlesztés megvalósítása nem sikerülhet se egyik napról a másikra, se egyedül. A Bethesda ezért olyan, valamilyen módon az egészségügyben dolgozó, régóta és sokak által ismert, nagynevű cégeket keresett meg, akik nem csak általában tudnak a célok mellett lándzsát törni és esetileg támogatni is azt, hanem valódi partnerségben, kitartóan tenni is akarnak és tudnak.

Az első és eddig a legnagyobb és legaktívabb ilyen partner az SCA. A szűkebb szakma a fertőtlenítés és higénia specialistaként ismert TORK révén a napi rutinban találkozik a céggel. De gyakorlatilag nincs olyan háztartás, ahol vagy így, vagy úgy ne lenne jelen a Libero, a Libress, a Zewa, vagy a Tena lady. Gyakorlatilag nincs olyan nő, kismama, anyuka, nagymama, aki ne ismerné és használná valamelyik, az ő saját mindennapi életükben fontos szerepet betöltő terméket. A mindennapi élet minden napos segítése pedig igazi felelősséget, törődést és tiszteletet követel meg a nőkkel és magával az élettel szemben is. Ennek hivatott keretet adni az SCA „Care of life” programja világszerte és itthon is.

Az SCA „törődünk az élettel” programja a Bethesda Alapítvánnyal közös „közös küldetés az egészség” akcióban egy év alatt  hozzá a Bethesda gyermekégési központját. Ennek nagy részét a magyar nőknek köszönhetjük, akik 50 Ft-jával, ZEWA zsebkendő dobozonként adták össze a SPAR/INTERSPAR-ban azt a 2,5 millió Ft támogatást, amit végül az SCA 150 munkatársa további 1 millió saját felajánlással egészített ki. Így a kórház nevében Dr Bene Ruzsena, Dr Kostyál Erika és Soósné Szabó Kati főnővér ezt tudja most átvenni, Kováts Adél színésznő, Jaksa Petra önkéntes tűzoltó és Sándor Judit közreműködésével az SCA-tól.

A Bethesda égési központja és az SCA kft nőnap alkalmából külön köszöni minden anyukáknak, hogy ezt együtt vihették sikerre. Az SCA care of Life programjának „közös küldetésünk az egészség” akcióját a Betheda idén tovább viszi az anyaotthon felépítéséért.

 Egyben kérjük is az anyukákat, hogy idén a nőnap 100. évfordulója alkalmából segítsék anyuka társaikat adó 1 % -uk felajánlásával. Teremtsük meg együtt a gyermekégés központ anyuka szállóját, legyen gyermekeink egészsége közös küldetésünk és jutalmunk, hogy tehetjük.