A Bethesda Gyermekkórház közel 500 adományozó és a Mercedes-Benz Hungária nagylelkű felajánlása révén új kisbuszhoz juthatott. Új autónk, Marci így nemcsak fontos munkaeszköz, hanem egy fantasztikus összefogás szimbóluma is immár.

Dönci búcsúja

A Bethesda Gyermekkórház öreg kisbusza, Dönci −  másfél évtizednyi kitartó és hűséges szolgálatot követően −  2020 nyarán nyugdíjba vonult, hatalmas űrt hagyva maga után. Nem volt kérdés, hogy mihamarabb meg kell találni az utódját, hisz egy kisbusz elengedhetetlen a kórházban végzett munkához: Dönci szállította a beteg és egészséges gyermekeket táborokba, délutáni programokra és kezelésekre, nélkülözhetetlen volt konferenciák, szakmai utak kapcsán, valamint a diakóniai feladatokból is jócskán kivette részét.

Kisbuszt karácsonyra!

Karácsony közeledtével merész gondolat született munkatársaink szívében: vajon össze tudnánk gyűjteni annyi pénzt, amiből meg lehetne vásárolni Dönci méltó utódját, egy kényelmes, biztonságos kisbuszt a gyermekek és a kollégáink számára?

“A közösségi felületeken pillanatok alatt elterjedt az adománygyűjtés híre, magunk is meglepődtünk, milyen sokfelől érkezett a segítség szinte pillanatok alatt. Szívmelengető volt megtapasztalni, hogy a magánszemélyek és cégek mellett közösségek is összefogtak azért, hogy a gyűjtés sikeres lehessen” – mesélte Bencze János diakóniai igazgatónk.

Példátlan összefogás

“Megindító, hogy a tavalyi év emberpróbáló nehézségei ellenére is milyen sokan érezték úgy, hogy támogatni szeretnék egy kórház ügyét. Volt, ahol egy munkahelyi kollektíva rendezett süteményvásárt, hogy annak bevételét adományként eljuttathassák hozzánk, egy gyülekezet pedig egy vasárnapi perselypénzét ajánlotta fel” – árulta el a diakóniai igazgatónk. Közel 500 nagylelkű felajánlásnak köszönhetően 15 millió forint gyűlt össze, így január végén a sok álmodozás után a valóságban is elkezdhettük keresni Dönci utódját. Ekkor még nem is sejtettük, hogy a történetnek itt még közel sincs vége!

Egy váratlan telefonhívás 

Egy februári délutánon azonban váratlanul újabb csoda történt: megcsörrent Bencze János telefonja, s a vonal másik végén Szilveszter Tibor, a Mercedes-Benz Hungária Kft. értékesítési- és marketingvezetőjének hangja hallatszott: a Mercedes úgy döntött, hogy szeretne egy autót ajándékozni a kórháznak.

“Hiszek az égi gondviselésben: nem véletlen, hogy eljutott hozzánk az adománygyűjtés híre! Rögtön döntöttünk, nem volt kérdés, hogy ha a Bethesdának szüksége van autóra, akkor segítünk!”  – árulta el Szilveszter Tibor, aki a jó ügy érdekében rövid idő alatt mozgósította kereskedői hálózatukat. „Úgy gondolom, hogy az egyik legszerencsésebb márka vagyunk a világon, hogy ilyen partnerekkel tudunk dolgozni: perceken belül érkeztek a pozitív válaszok az ügyvezetőktől és a tulajdonosoktól” −  tette hozzá Tibor, aki két hét múlva már azzal a hírrel kereste fel a kórházat, hogy megvan az autó.

Marci megérkezett hozzánk

Öt Mercedes-kereskedő (a Pappas Auto Magyarország Kft., a Jász-Plasztik Autócentrum Kft., az Autentik csoport, a Hovány Prémium Automotive Kft. és az MBM Autó Kft.) összefogásának hála, egy gyönyörű Mercedes-Benz Vito Tourer gurulhatott be nyáron a Bethesda Gyermekkórház elé. Kisbuszunkat hivatalosan 2021. szeptember 28-án adták át, a bensőséges ünnepségen a Mercedes márkakereskedések képviselőivel egyetértésben az új autót Marcinak neveztük el.

„A kórházak nehéz helyzetben vannak, nem nagyon mernek álmodni erről a minőségről, amit most a Mercedestől kaptunk, és amihez nem vagyunk hozzászokva” – hangsúlyozta diakóniai igazgatónk. Nem titok, hogy egy ilyen jármű fenntartása számtalan költséggel (szervizelés, benzin) jár, az összegyűlt adományoknak köszönhetően azonban a transzporter működtetése tíz évre biztosított.

Egy összefogás emléke

Marci oldalára szófelhő formájában az öt nagykereskedő neve mellett azon támogatóink neve is felkerült, akik jelezték, hogy örülnének ennek a lehetőségnek  −  így immár a kisbusz színes betűi is őrzik az összefogás felemelő élményét.

Hálásan köszönjük a Mercedes-Benz Hungária és minden adományozónk nagylelkű felajánlását!