Az Anyák Házáról | Bethesda Kórház Alapítvány

Az Anyák Háza otthonául szolgáló épület felújítási munkálatainak bemutatása

Az épület – hivatalos nevén C Épület, de Filadelfia Ház néven jobban ismert azok között, akik a mindennapjaikat itt élik – már évtizedek óta egyre elhagyatotabb, lepusztultabb állapotba került az utóbbi évekre. Tervek ugyan  léteztek a felújítására, de belekezdeni egészen 2014-ig nem tudott a Bethesda Gyermekkórház és alapítványa.

Sok édesanya ismeri azt az érzést, ahogy a kórházi ágy mellett kisszéken gubbasztva őrzi beteg gyermeke nyugalmát. A biztonságot adja ezzel a kis betegnek. Időnként azonban pihennie kell a szülőnek is, különben nem bírja a hosszantartó virrasztást.
Még budapesti lakóhelyről sem könnyű bejárni a kórházba, de vidékről idekerülve megoldhatatlan a szülői jelenlét biztosítása. Közeli szállás híján nem marad más lehetősége egy édesanyának, mint hogy magára hagyja gyermekét a kórházban. És marad a tehetetlen, szorongó távoli várakozás… Meg a szívbemarkoló fájdalom: „De hát mellette lenne a helyem…”
Ezen a problémán szeretnénk segíteni az Anyák Házának kialakításával.

 

Ha az épület felújítását el tudjuk végezni, akkor ott helyezhetjük el a kórházunkba kerülő, tartós ellátásra szoruló gyermekek anyukáit. Az édesanyák így kipihenhetik magukat, és az egész napot gyermekük mellett tölthetik...

Bencze János

ügyvezető, Bethesda Kórház Alapítvány

Ha a sérült gyermek hetekig, esetleg hónapokig kórházban kell, hogy maradjon, és a szülők több száz kilométerre laknak, időben és anyagilag is nagyon megterhelő még az esetenkénti látogatás is. A család fizikai és lelki terhei épp akkor válhatnak emiatt elviselhetetlenekké, amikor a veszélyben levő kicsit kellene minden energiával gondozniuk, felé biztonságot és szeretetet sugározniuk.

Dr. Velkey György

kórházigazgató, Bethesda Gyermekkórház

Az anyaotthon létrejötte több szempontból is nagyon fontos a számomra. Ennek a projektnek konkrétan látszik a vége. Az emberek nem egy feneketlen kalapba dobják a pénzüket, hanem remélhetőleg hamarosan teljes pompájában fog működni az épület. Ez jó dolog.
Természetesen motiválnak a személyes élményeim, hiszen tudom milyen az, amikor egy gyermek hosszú távon tartózkodik kórházban.

Kováts Adél

színművésznő és színházigazgató, Radnóti Miklós Színház

Az Anyák Háza terveiről az InfoRádióban

Felújítás éve

Férőhelyek száma