Kecskeméti Református Általános Iskola idén ünnepelte újraindulásának 20. évfordulóját, melyet hogy emlékezetessé tegyenek, szeptember végén egy 20 km-es gyalogtúrát szerveztek. A részt vevők nevezési díját pedig összegyűjtötték és felajánlották a Bethesdában gyógyított ADHD-és gyerekek gyógyításához segítségül.
A gyűjtés eredményét, 300.000 forintot, november 4-én személyesen hozta el a Bethesdába egy kisbusznyi diák és tanáraik. Kórházunk részéről Boros Zsuzsa kalauzolta a kedves vendégeket, akik találkoztak Velkey főigazgató úrral, ő kedves és közvetlen szavakkal köszönte meg az adományt, majd meghallgattak egy diáknyelvre lefordított előadást a talányos nevű ADHD szindrómával élő kortársaik hétköznapjairól Csiky Miklós gyermekgyógyász-, pszichiátertől. Ezután kötetlenebb beszélgetés kezdődött egy kis üdítő mellett, majd búcsúzásul még összeálltak egy csoportképre, amit ki-ki a maga évkönyvébe szán igazán kedves emlékül. – (rgy)-

Alább azt a levelet olvashatják, amelyet még szeptemberben dr. Csiky Miklós írt a gyalogtúrán való részvételre való buzdításul az iskola diákjaihoz.

Kedves Gyerekek, Szülők, Pedagógusok! Kedves Mindnyájan!
Az élet hasonlít egy hosszú gyalogláshoz, hol sík terepen, hol emelkedőkön, lejtőkön át visz az útja. Az ember lép, lát, társalog. Lép, hogy új felé haladjon, néz, hogy lásson a körülötte lévő szépségből, gazdagságból, és közben osztozik a többiek élményeiben, nehézségeiben.
Érdemes időnként felmenni egy dombtetőre és körülnézni, még ha fáradtságba kerül is.

Amint talán tudjátok, és esetleg tapasztaltátok is, vannak közöttetek, akik számára ez az
utazás láthatóan nehezebb, mint másoknak, ahogy mondják: az egész életük hegymenet
vagy csupa hepe-hupa.
A hiperaktív és figyelemzavaros gyerekek közéjük tartoznak. Velük foglalkozom én a
Bethesda Gyermekkórházban, és ma Ti értük is gyalogoltok, ünnepelve iskolátok 20 évét.
Nem kevesen vannak. Ők azok, akik nehezebben tanulnak és nehezen viselkednek jól.
Nehezebben tanulnak, mert nem tudnak rendesen odafigyelni, nem tudják követni a
tanórákat, elkalandoznak, álmodoznak, nem értik meg az anyagot, lassúak a munkában,
órákig ülnek a házi feladat felett; sokan közülük pedig nem tudnak megülni a fenekükön,
folyton izegnek-mozognak, beszélnek, megzavarják nyugtalanságukkal az órát, nagyon
könnyen dühbe gurulnak. Sokszor hiába okosak, bukdácsolnak, lustának tűnnek.
Ettől nehezebb az életük. Sokan mégsem kapnak segítséget. Nem mindig könnyű felismerni, és kevés a megfelelően képzett szakember a segítségadáshoz is. Pedig fontos, mert így sok szenvedés és a későbbi baj elkerülhető. Ezen munkálkodunk és szeretnénk munkálkodni még hatékonyabban a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának ADHD Ambulanciáján. Ebben segítetek Ti most, mikor a mögöttetek, iskolátok mögött lévő 20 évet hálával, büszkeséggel és egy 20 kilométeres gyaloglással ünneplitek. És ezt az örömet megosztjátok úgy, hogy másokra is gondoltok, másokat is megajándékoztok örömeitek és fáradtságaitok gyümölcsével.
Köszönöm, hogy vállalkoztok külön utakra másokért. Tartsátok meg ezt a jó szokásotokat, és kívánok hozzá mindig jó társakat, jó társalgást, szívet töltő élményeket!
Jó utat!
Hálával és szeretettel:
Dr. Csiky Miklós
gyermekpszichiáter főorvos
ADHD Ambulancia