Az elmúlt évi adó 1 %-os szezonban jelentősen visszaesett a Bethesda Kórház Alapítvány részére felajánlott összeg. A kórház alapítványa javára összesen 48,5 millió forintról rendelkezett a mintegy 10 500 fő adófizető állampolgár. Ez összegszerűen jó 12 millió Ft-tal jelent kevesebbet a 2016-os eredménynél. De a felajánlók száma is kétezer fővel kevesebb.

A legtöbb alapítvány hasonlóan teljesített (egy-két kivételtől eltekintve): nagyjából 20%-os visszaesést produkálva.

A legfőbb ok – amit már tavasszal sejteni lehetett – az amúgy az adófizetők számára hasznos dolog – hogy az adóhatóság az idei évtől elkészíti sokak adóbevallását és így terhet vesz le a az adózók válláról.
Ugyanekkor az adóbevallás elkészülte és beadása elválik időben és térben az SZjA 1 % rendelkezéstől. Aminek eddig szerves része volt. Tehát sokaknak külön kellett például postáznia a NAV részére az 1%-os rendelkezését, ami könnyen belátható, hogy nem tettek már meg.

Egyébként összes 1%-os rendelkezésből összejött pénzösszeg 8,5 milliárd forintról 7,5 milliárd forintra csökkent. Közel 1 milliárddal kevesebb jött össze idén, mint 2016-ban.

Forrás: nav.hu