Angliában is napirenden van a szülők komfortosabb elhelyezése a gyermekkórházakban.

Az angol The Guardian napilap egy néhány évvel ezelőtti cikkében foglalkozik a gyermekükkel kórházban lévő szülők éjszakai megpróbáltatásaival.

A témában megszólalnak orvosok és szülők is. Mindegyik fél egyértelműen kihangsúlyozza, hogy óriási terhet jelent a szülőknek a kórházi tartózkodás. Nem elég az a stresszhelyzet, hogy gyermekük kórházba került, még ők is jobban kimerülnek a pihenési lehetőségek és a privátszféra hiánya miatt.

Az angol gyermekkórházak többségében (de akár a magyarokat is említhetjük) nincs lehetőség a szülők elszállásolására. A legtöbb esetben az anyukák a betegágyak mellett tudják csak lehajtani fejüket, nincs tisztálkodási lehetőség és a gyakori éjszakai felriadások (pl. a nővérpult zajai, a fel- lekapcsolódó világítás vagy más gyerekek sírása) tovább növelik fáradtságukat. Egy anyuka például elmesélte, hogy amíg hónapokig kórházban volt a kisfia, addig naponta több mint 200 km-t megtéve, három-négy órát ingáztak közel fél éven keresztül. Az utazások nem csak jelentős plusz költséget róttak a családra, hanem a beteg gyermekkel töltött idő rovására is mentek.

Angliában a felek lényegében állami segítséget várnak a probléma orvosolására és a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) beavatkozását várják.

Kérjük, segítsen és ajánlja fel adójának 1%-át az Anyák Házának befejezéséhez.

Az eredeti cikk itt érhető el: NHS neglect parents sick children