Sok édesanya ismeri azt az érzést, ahogy a kórházi ágy mellett kisszéken gubbasztva őrzi beteg gyermeke nyugalmát. A biztonságot adja ezzel a kis betegnek. Időnként azonban pihennie kell a szülőnek is, különben nem bírja a hosszantartó virrasztást.
Még budapesti lakóhelyről sem könnyű bejárni a kórházba, de vidékről idekerülve megoldhatatlan a szülői jelenlét biztosítása. Közeli szállás híján nem marad más lehetősége egy édesanyának, mint hogy magára hagyja gyermekét a kórházban. És marad a tehetetlen, szorongó távoli várakozás… Meg a szívbemarkoló fájdalom: „De hát mellette lenne a helyem…”

Bencze János lelkész, a Kórház diakóniai igazgatója, az Alapítvány főtitkára:

„A Bethesda Gyermekkórházban 10 férőhelyes Anyaotthont kívánunk kialakítani, elsősorban a nálunk fekvő égési sérült gyermekek gyógyulásának segítése érdekében – e célra fordítjuk a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásából érkező támogatásokat az idén.
Magyarország területének nyolcvan százalékáról a Bethesda Gyermekkórházba kerülnek azok a gyerekek, akik súlyos égési sérülést szenvedtek.
A gyermekek ellátása során nagyon fontos, hogy a családtagok, leginkább az édesanyák a gyermekük mellett lehessenek. Sajnos azonban gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy – különösen a vidékről érkezők esetében – ennek megoldása komoly kihívást jelent.
A kórházi osztályon nem tudjuk az édesanyákat elhelyezni. Ezért gondoltunk arra, hogy a kórház mellett található, a közelmúltban visszakapott, de meglehetősen rossz állapotban lévő épület egy részét anyaotthonná alakítjuk.
Ha az épület felújítását el tudjuk végezni, akkor ott helyezhetjük el a kórházunkba kerülő, tartós ellátásra szoruló gyermekek anyukáit. Az édesanyák így kipihenhetik magukat, és az egész napot gyermekük mellett tölthetik, ami nagy segítség a gyermeknek, és segítség nekünk is.”

Bővebben: az InfóRádió interjúja Bencze Jánossal

Anyaotthon látványterv

dr. Velkey György kórházigazgató, az Alapítvány kuratóriumi elnöke:

„A Bethesda Kórház Alapítványt a kilencvenes évek elején hoztuk létre. Az Alapítvány működése óriási segítséget jelent egy-egy felújítás, vagy műszerbeszerzés megvalósításánál. A legfontosabb talán mégis az, hogy az Alapítvány mögött igen sok jó szándékú ember áll, akiknek a támogatásáért nagyon hálásak vagyunk! Ebben az évben van egy kiemelkedő tervünk: egy anyaotthont szeretnénk létrehozni olyan, nehéz helyzetben lévő szülőknek, akiknek a gyermekei huzamosabb ideig – akár hónapokig – fekszenek nálunk.
Mi orvosok és ápolók mindent megteszünk, amit tudunk, de az édesanyák és édesapák is nagyon fontos szereplői a gyógyulási folyamatnak. Jelenleg sajnos csak annyit tudunk biztosítani, hogy a szülők a kórtermekben ülhetnek a gyermekeik mellett. Éjszakai szállásra, pihenésre nem tudunk helyet kínálni. Pedig ha az édesanyák megfelelően kipihent állapotban vannak a gyógyuló gyermek mellett, a gyógyulási folyamat nem csak elviselhetőbb lesz, hanem még le is rövidülhet. Ha a sérült gyermek hetekig, esetleg hónapokig kórházban kell, hogy maradjon, és a szülők több száz kilométerre laknak, időben és anyagilag is nagyon megterhelő még az esetenkénti látogatás is. A család fizikai és lelki terhei épp akkor válhatnak emiatt elviselhetetlenekké, amikor a veszélyben levő kicsit kellene minden energiával gondozniuk, felé biztonságot és szeretetet sugározniuk. Segíteni szeretnénk tehát ezeken a családokon, ezért kezdtünk bele az Anyaotthon kialakításába.
Nyolc különálló helyiséget hozunk létre, ahol nemcsak az édesanyák ágyait helyezzük el, hanem családok fogadására alkalmas szobákat is kialakítunk. Ha minden jól alakul, egy év múlva, jövő tavasszal már az édesanyák és édesapák rendelkezésére állhat a felújított épületünk, benne az új Anyaotthonnal.
Hálásan köszönjük mindazok támogatását, akik az idén az Anyaotthon kialakítását segítik azzal, hogy a Bethesda Kórház Alapítvány javára ajánlják fel adójuk 1%-át! A beteg gyerekek gyógyulását segítik ezzel.”

Az RTL klub híradója, benne interjú dr. Velkey Györggyel