Gyermek rehabilitáció miniló programmal a Bethesdában

A gyermek rehabilitáció a kórházi kezelések során kiemelt fontossággal bír a Bethesda Gyermekkórházban. A minél eredményesebb rehabilitáció érdekében egy speciális programmal is támogatjuk a nálunk gyógyuló gyermekek fejlesztését. Ez pedig a minilovas foglalkozás, ami Magyarországon jelenleg csak a Bethesda 3 osztályán érhető el. 

Eredményes rehabilitáció miniló kollégáink segítségével

Kevesen ismerik az amerikai minilovakat Magyarországon. A népszerű póniló mellett létezik egy még kisebb lófajta, az amerikai miniló. A miniló testsúlyának akár a négyszeresét is képes elhúzni, mégis inkább házi kedvencként, vakvezetőként vagy terápiás társként alkalmazzák főként Amerikában és Ausztráliában.

Lovasterapeutánk Ács Franciska 

Lovasterapeuta Ács Franciska egyedülálló munkát végez már több mint 2 éve kórházunkban, akit szeretnénk bemutatni közelebbről.

Franciska Siófokon egy 40 hektáros tanyán élt családjával, ahol édesapja lovas turizmussal foglalkozott és beoltott a lovak szeretetével. Később tanulmányait testnevelő tanárként végezte, de igazán mindig visszavágyott a lovakkal való foglalkozáshoz.  Leginkább a lovak szabadon idomításának mélyebb megismerése vonzotta. Ezt köznyelven “suttogás”-nak nevezik, amit az indiánok alkalmaztak megfigyelések alapján. A mini lovakkal először Olaszországban találkozott egy kiállításon, ahol előadásokat is tartottak a szabadon idomítás szellemében.

Gyermek rehabilitáció Miniló látogatói program segítségével

William és Vertigo az első minilovak itthon

Az amerikai minilovakat először Amerikában kezdték el tenyészteni nem is olyan régen, körülbelül 60 évvel ezelőtt. A tenyésztés során mindig ügyelnek rá, hogy csak a nyugodt minilovak vérvonalát vigyék tovább. Az idegesebb, feszültebb egyedeket szándékosan nem tenyésztik, kiveszik a vérvonalból, így a miniló egy rendkívül nyugodt fajta. Franciska Amerikába utazott, és egy amerikai miniló tenyésztőtől vásárolta első lovait. 

William már itthon született. Az első itthon, Magyarországon fogant és született miniló William. Vertigo pedig édesanyja hasában érkezett Magyarországra. 

Amerikai találmány a minilovas rehabilitáció 

Franciska először Amerikában találkozott miniló látogatói programmal. Látogatása alkalmával látta, hogy a beteg gyerekekhez minilovakkal járnak kórházakba, családokhoz, egészen a betegágyakig vezetve a lovakat. 

Amerikán kívül még Ausztráliában terjedt el ez a minilovas program, de Európában még alig ismert. Németországban lehet találkozni még kórházban dolgozó minilovakkal, de ott is inkább csak fordítva érhető el, vagyis a lovakhoz viszik a betegeket. 

Adó 1 % a Bethesda Kórház Alapítványnak
Gyermek rehabilitáció Miniló látogatói program segítségével
Gyermek rehabilitáció Miniló látogatói program segítségével
Gyermek rehabilitáció Miniló látogatói program segítségével
Gyermek rehabilitáció Miniló látogatói program segítségével

Miniló program és gyermek rehabilitáció a Bethesdában 

Franciska családokhoz is ellátogat minilovaival, de a legnagyobb munkát a Bethesda Gyermekkórház 3 osztályán végzi. A rehabilitáció, talán a 3 osztály közül a legnehezebb, mert itt agysérült, gerincsérült, égéssérült gyermekeket is kezelünk hosszú távon. A minilovas foglalkozásnáll Franciska egyik fő szempontja volt a kezdetektől, hogy olyan helyre juthasson be lovaival, ami nem 1-2 hetes kórházi ottlétet ölel magába, hanem hónapok, akár évekig is bent tartózkodó gyermekeket látogathasson, akik az ingerszegény környezet következtében rossz kedvűek és szomorúak.   

2017-ben Franciska egyik kislánya egy súlyos fertőzéssel került a Bethesda Gyermekkórházba, ahol 2 napig volt életveszélyes állapotban. A kórházban tapasztaltak, a nővérek, orvosok hozzáállása olyan pozitív élményt adott neki a helyzet ellenére, hogy Franciska korábbi lóterápiás elképzelése új irányt vett.

A Bethesda Gyermekkórházban örömmel fogadtuk a miniló látogatásának elképzelését. Első ízben Franciska ingyen és bérmentve ajánlotta fel a kórházunknak, hogy ellátogat minilovaival a nálunk gyógyuló gyermekekhez. Itthon korábban még sosem látott és tapasztalt lovas program különlegessége, hogy a minilovakkal akár a betegágyaknál, a kórházi osztályokon találkoznak a gyógyuló gyermekek. 

Minden héten ugyanabban az időben érkezik a miniló az adott kórházi osztályra

A kórházi dolgozók egy előkészített sorrenddel várják Franciskát és a minilovakat, melyben pontosan le van írva, hogy melyik beteg gyermekhez látogasson el először. Rendszerint a súlyosabb eseteket látogatják először, mert ott van a legnagyobb szükség rájuk és ahogy telik az idő, a ló is fárad, úgy haladnak sorban a kevésbé súlyos állapotú gyermekek felé. 

A sorrendiség  leginkább az első kórházi látogatások alkalmával volt fontos, mert akkor még a lovaknak sem volt helyszíni gyakorlata, most már viszont egy osztályt nyugodtan végig tudnak látogatni, a minilovak mondhatni otthonosan mozognak már Franciska vezetésével a Bethesdában a gyermekek legnagyobb örömére.

A lovakon parkettavédő cipő és diszkrét pottyantózsák van. Mivel rendkívül jól neveltek, zárt térben nem vizelnek és teljesen higiénikusak. A lovakon a látogatások alatt egy kabát is van.  

A minilovak és a gyermekek különleges kapcsolata 

A lovakat érzékenyíteni és érzéketleníteni lehet bizonyos dolgokra. Az érzéketlenítés azért fontos, hogy a menekülő ösztön minél később kapcsoljon be és idegen körülmények között is nyugodtak maradjanak. 

A minilovak érzékenyítve lettek a gyermekekre. Általában egyszerre egy lóval érkezik Franciska a kórházba minden héten ugyanakkor és ugyanarra az osztályra. 

A foglalkozásokon sokszor azt látjuk, hogy amikor megérkezünk egy kórterembe a ló “tudja, hogy kihez jött”. Közvetítőként Franciska természetesen mindig jelen van a ló és a gyermek között, valamint a gyermek szülője is jelen van az ágya mellett. A ló azonban mindig a gyermekhez megy oda, és nem a szülőkhöz és a gyermekkel kerül kapcsolatba. 

Miben segít egy miniló a gyermekeknek rehabilitáció során? 

Egyszerűen fogalmazva nyugtató hullámokkal terheket vesznek le ezek a minilovak a beteg gyermekekről. A látogatások alkalmával Franciska mindig a jelen pillanatra fókuszál a lovaival, arra, amiért ott van, hogy a legjobban működjön a foglalkozás.. 

A ménesszellem révén a ló kapcsolódik a társához, ez számukra nagyon fontos. Amikor a ló közel kerül a gyermekhez, teljesen megnyugszik, vagyis a ló természetes létállapotába kerül, minden feszültségtől mentesen, akkor létrejön ez a kapcsolat. A gyermeknek nem szükséges a lovat megérintenie, bár sokszor hozzáérnek, meg is simogatják. A kapcsolódás nagyon gyorsan létrejön gyermekek és a lovak között, ilyenkor nyugodtan állnak, békességben, nyugalomban, és meleget árasztanak, egyszerűen adnak magukból. 

Gyermek rehabilitáció Miniló látogatói program segítségével
Gyermek rehabilitáció Miniló látogatói program segítségével
Gyermek rehabilitáció Miniló látogatói program segítségével
Gyermek rehabilitáció Miniló látogatói program segítségével

Hogyan reagálnak a gyermekek? 

Teljesen változó módon reagálnak a gyermekek a miniló jelenlétére. Egy látogatás alkalmával az egyik kislány láthatóan nem vett tudomást a lóról, minden mással volt elfoglalva, izgett-mozgott. Majd egyszer csak jelezte, hogy fel szeretne ülni a hátára. A ló hátán viszont teljesen megnyugodott, teljesen mozdulatlanul ült, átszellemült arccal, lehunyt szemmel hosszú percekig. Csodás volt a látvány, ahogy létrejött a kapcsolat ló és lovasa, a kislány között. Végül a kislány nyugodtan jelezte, hogy leszállna és szépen elbúcsúzott a lótól. Annyira megható volt, és mindig történik egy ilyen kisebb csoda, amiért Franciska vallja, hogy ez az ő útja és ezt a tevékenységet szeretné végezni lovaival a jövőben.

Minilovas gyermek rehabilitáció eredmények 

Egy 5 éves kislány, amikor először megtudta, hogy érkezik hozzá Vertigo, a miniló, rögtön mondta, hogy ő bizony nem szeretne vele találkozni. Azonban ez a kislány egy olyan kórteremben volt, ahol két másik kisgyermek is el volt helyezve rajta kívül, ők szerettek volna a lóval találkozni. A kislány így végignézte biztos távolból Vertigó a másik két kislánynál tett látogatását, és ezen kissé felbátorodott.  Végül egy nagyon gyors kapcsolódás jött létre, a kezdetben még bátortalan kislány meg is ölelte a minilovat. Ez azért volt hatalmas eredmény, mert ennek a kislánynak az anyukája elmesélte, hogy soha semmilyen állatot nem érintett meg és nem ment korábban a közelébe sem.Vertigo viszont a tökéletes nyugalmával feloldotta ezt és megnyugtatta. 

Adó 1 % a Bethesda Kórház Alapítványnak

A gyermekek felé nincsenek szabályok 

A látogatások alatt a gyermekek részére nincsenek szabályok, azt csinálnak a lóval, amit akarnak: megölelhetik, ráülhetnek, simogathatják vagy összedughatják a buksijukat a paciéval. Itt egyszerűen a gyermek rehabilitáció sajátosságai nélkül történik a foglalkozás. A szülőktől is kérni szoktuk, hogy ne narráljuk, irányítsuk az eseményeket, hanem hagyjuk az természetes ritmusában összefolyni.

A lovak mindig a jelenben élnek, nincs bennük a múlt aggodalma, sem a jövőtől való félelem.

A kutya sokszor nagyon direkt a gyermekek számára, vannak gyermekek, akiknek a viselkedésük egyszerűen sok. A ló viszont csak ott van a maga nyugalmával és szeretet energiájával. 

Előfordul, hogy amikor a gyermek megérinti a lovat, akkor a ló is kapcsolódni szeretne és finoman megérinti a gyermeket az orrával. 

Gyermek rehabilitáció Miniló látogatói program segítségével

Milyen jó, anya, hogy megtörtént ez a baleset, mert megismerhettem Vertigo-t … 

A gyerekszáj mindig őszinte és talán az egyik legmeghatóbb esetünk egy hároméves kislány, akit elütöttek a járdán és egy 1,5 éves hosszú kezelés keretében kellett mindent újra tanulnia, számos rehabilitációs eszköz segítségével. Ez a kislány azt mondta az anyukájának, hogy “Milyen jó, anya, hogy megtörtént ez a baleset, mert megismerhettem Vertigo-t”…

Véleményünk szerint, ha már a kórházi élmények kicsit tompulnak ezektől a minilovas látogatásoktól, amit Vertigo és társai nyújtanak, akkor az már hatalmas eredmény. 

A gyógytornászok is örülnek azoknak a napoknak, amikor Franciska és a lovak érkeznek a kórházba, mert ezzel jól lehet motiválni, hogy a gyermek a gyógytorna során csinálják végig szépen a felírt feladatsort és utána nemsokára jön Vertigo. 

Gyermek rehabilitáció Miniló látogatói program segítségével

Miniló gyermek rehabilitáció a Bethesda Kórház Alapítvány támogatásával 

2018 őszén kezdte Franciska a Bethesda látogatását, először teljesen díjmentesen. Mára a Bethesda Kórház Alapítvány támogatással fedezi a költségeit, illetve ezen felül vannak tanítványai is, ahol nagy lovasoknak oktatja a ló és lovas közötti partnerséget. 

Támogassa Ön is a Bethesdában folyó gyermek gyógyítási munka ezen különleges módját! Adományával hozzájárulhat, hogy Vertigó és társai minden héten továbbra is eljuthassanak a beteg gyermekekhez, akik hétről hétre nagyon várják őket. Évente 2 millió Forint adományból tudjuk ezt biztosítani.

Kérdése van miniló programunkkal kapcsolatban?

Hívja a Bethesda Kórház Alapítványt vagy írjon az alapitvany@bethesda.hu e-mail címre:

alapitvany@bethesda.hu