Idén nyáron ismét Gyermekkórházunkban töltötte gyakorlatát néhány külhoni fiatal. Ezt a „Külhoni magyar szakképzés – intézményi program” című pályázat keretében tudták megtenni. Az otthon egészségügyi szakképzésben részt vevő hallgatók nyári egy hónapos gyakorlatának megszervezését és lebonyolítását vállaltuk. Célunk az volt, hogy a diákok szakmai tapasztalatait a magyarországi gyakorlattal bővítsük, ismereteiket, készségeiket fejlesszük a csecsemő és gyermekápolás területén, megtapasztalják gyógyító-ápoló közösségünk erejét, a testi-lelki-szociális-spirituális betegellátás lehetőségét.

Júliusban Újvidékről fogadtunk 5 ápoló hallgatót és az őket vezető tanárnőt. A gyakorlat helyszíne kórházunk 3 osztálya volt: II.sz. Belgyógyászati Osztály, III. sz. Csecsemő Osztály, és a Sebészeti Osztályunk. Kórházunk tapasztalt munkatársainak felügyelete, irányítása mellett a gyakorlat során a tanulók a következő feladatokat végezték: betegmegfigyelés, a beteg segítése, terápiás környezet kialakítása, invazív beavatkozások előkészítésének megfigyelése, gyógyszerelés megfigyelése, mintavételi eljárások, tesztek előkészítése, ápolási dokumentáció megismerése.

A gyakorlatvezetők véleménye szerint a hallgatók jól felkészültek, érdeklődők voltak a rájuk bízott feladatokat nagy igyekezettel és becsülettel végezték. Szépen beilleszkedtek a munkatársi közösségbe, a beteg gyermekekkel szeretetteljes kapcsolatot alakítottak ki.

Kormány támogatás