Amikor cégként szeretnénk adományt juttatni egy szervezetnek, akkor érdemes néhány adóügyi részletet megismernünk előtte. Hogyan veszi az adományokat a törvény? Mi szükséges a lekönyveléséhez? Az alábbiakban erről nyújtunk egy rövid, de lényeges tájékoztatót.

Mit is jelent pontosan az adományozás?

A társasági adó (TAO) törvénye szerint, minden olyan tárgyi, pénzbeli vagy másfajta juttatás adománynak minősül, amelyért cserébe nem kérünk ellenszolgáltatást. Továbbá az adomány valamilyen közhasznú alapítvány, egyházi, illetve más civil szervezet javára történik. Ez az adományozás lehet alkalmi, avagy folyamatos támogatás.

Milyen adókedvezményekhez juthatunk ilyenkor, és mire figyeljünk oda?

Egy kft. esetében semmiképp sem történhet úgy, hogy mindenféle papírmunka nélkül átadják az adományaikat. Ha nem magánszemélyként szeretnénk támogatni, akkor tudnunk kell azt, hogy a cég részéről felmerült adományhoz köthető költségvonzatokat a megfelelő papírok birtokában el tudjuk számolni. Ezzel csökkenthetjük az adóalapunkat. Vagyis rendkívül kedvező feltételekkel lehet támogatni különféle jó ügyeket, illetve kezdeményezéseket. 

Mi az, amit feltétlen tudnunk kell, azon kívül, hogy átadjuk cégként a támogatásunkat? Az adóhatóságilag hivatalos támogatás az alapítvány által kiállított adományozási igazolás megszerzésével kezdődik. Ilyen igazolást csak közhasznú státuszú alapítványok tudnak kiadni. Ez az igazolás biztosítja egyrészt azt, hogy valóban adomány történt, másrészt ennek birtokában a cég adókedvezményre lesz jogosult. 

Ezen felül még számos kérdés fel szokott merülni. Például, hogy kell-e áfát fizetni az adomány után vagy hogyan kell lekönyvelni az adományokat. Könnyű eltévedni az adományok számviteli útvesztőjében. Ehhez igyekeztünk egy hasznos és részletes útmutatót összeállítani: Adományok könyvelése

Mire jó még az igazolás?

Az igazolás birtokában az adókedvezmény „beváltható” például az adóalap csökkentésére, továbbá a társasági adó törvény idevágó paragrafusa szerint 20, 40 vagy akár 50 százalékos adózási előtti eredménycsökkentést kaphat attól függően, hogy milyen szervezeteket hogyan támogat. A tartós támogatás például nagyobb adókedvezményre jogosít, mint az egyszeri. Az adományozás költségként elszámolható.

Tudjon meg többet a témában: Adományok könyvelése részletes útmutató

Összegezve

Tehát cégként jótékonykodni igenis jó. Nem csak a támogatott szervezeteknek óriási segítség, de az adományozó cégek is sokat nyerhetnek azzal, ha a bevételük egy részét jótékony célokra használják.

Ha részletesebben szeretne olvasni a témában, weboldalunkon részletes útmutatót talál az adományozás könyveléséről. Kollégáink szívesen segítenek az előzetes tájékozódásban, tartós adományokhoz szükséges szerződéskötésben. Ne maradjon le az adókedvezményről, olvassa el tájékoztatónkat és keressen minket bizalommal az alapitvany@bethesda.hu e-mail címen vagy telefonon.